Poesia en Secret
Recopilació de Vicent Penya
En plena pandèmia va sorgir la idea d'ajudar al jove, però expert cuiner, Lluís Sancho Rams, a iniciar un projecte gastronòmic. Així es va gestar la possibilitat de col·laborar en la posada en marxa del restaurant Secret. Primer dit i després fet, Lluís i el seu grup d'amistats, entre ells: Gabriel, Kass i Víctor, van començar les gestions i les actuacions necessàries, i avui Secret és una realitat. Un conjunt de sinergies que fan que el restaurant puga créixer entre dues grans c, la culinària i la cultural.
L'aposta de l'Associació Cultural Institut Obrer (ACIO) a visibilitzar el projecte gastronòmic, al costat de la poesia, fa que editem una part dels poemes. Una selecció realitzada per Vicent Penya, amic de la casa i gran poeta, que juga amb el nom del restaurant en Poesia en Secret. Recopilació de Vicent Penya.
Poetes del llibre (pendent de revisió):
Manel Alonso i Català
.
Maria Carme Arnau
Viu a Alfara del Patriarca. Doctora per la Universitat de València. És llicenciada en Psicologia i en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València. Màster en Polítiques educatives. Psicopedagoga en un l’Institut públic d’Educació Secundària. Professora associada en la Facultat de Psicologia. Actualment participa en treballs d’investigació en la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.
Començà la seua carrera literària l’any 1996 amb la publicació del poemari Bri de vols. Continuà sense atur, amb Clissar les hores (1998); Totes les mars són una sola mar, (2005); Fragments de cel (2007) Bastir la mar endins (2008); En el desert dels meus ulls (2009); Itinerari de tendresa (2010); Paraules sota la pell de l’univers (2012); Aquell so entre el infinit i el no-res (2016); En el decréixer de la pluja (2017) i l’últim poemari publicat En el principi la set i la Sal (2019). També és autora de la novel·la La raó s’escampa en l’aigua (2020).
Víctor Benavides
Víctor Benavides Escrivà (València, 1994). Poeta i gestor cultural. Doctorant en Història Cultural (UV). Ha elaborat diverses publicacions d'Història, Educació i Literatura, com “El projecte cultural i educatiu de la Segona República" (Universitat de Granada, 2022), i participa habitualment en congressos nacionals i internacionals.
Com a poeta és molt actiu en els escenaris i encontres literaris de València. Va guanyar el segon premi en el concurs de microrelats Tuiteratura (UV, 2020) i va ser finalista amb “Gènesi d'una Ciutat Ofegada” en el IV Maldito Festival de Vídeopoesía (emmarcat dins del Festival Internacional de Cine de Albacete, 2020), fet que donaria pas al seu primer poemari, “Ciudad Océano” (Versaletes, 2020). Ha estat publicat en unes quantes antologies, com les del "Laboratorio de Creación Poética" (Bibliocafé, 2020 i 2021) o "Poesia en Secret" (Versaletes, 2022). Forma part, com a lletrista, del grup de música Klimt València, que en l'actualitat es troba finalitzant en el seu primer projecte: "El roig del cel" (2022).
Participà en els festivals Intramurs (2016) i Vociferio (2017) de la mà de “Poetas del Montón”, en el festival d'art de Russafa A les balconades (2017), en la final del SlamVLC tres anys consecutius (2017-2019), en Pobles en Peu d'Art (Pinedo i Beniferri, 2019) i en Joves creadors/es del Mediterrani (La Nau, 2019). També gràcies al col·lectiu "Poetas del montón", els seus versos formaren part de l'exposició "Paraulapoder" (CCCC, 2019). Creador dels espectacles itinerants “VersMemòria”, representat des de 2017 a pobles de tot el País Valencià (Benetússer, Belloc, Llíria...); i "Ciutat Ofegada", estrenat dins dels premis Pont del Mediterrani (Mostra Viva del Mediterrani, 2020) a La Nau.
Com a gestor cultural va rebre el premi Jove MilxCent (IVAJ, 2019) i ha dirigit una dotzena de formats originals de poesia a la seua ciutat sota la marca “Moradores cultura” des de 2017. Actualment és ajudant de direcció del festival de poesia de València Vociferio (des de l'any 2020), i gestor cultural i de comunicació de la Societat Coral El Micalet (des del 2021). Dins del món de la cultura, ha treballat com a professor d'Escriptura Creativa i Literatura en els centres municipals per a persones majors de Foios, Silla i Patraix (2018-2020); com a part de l'equip del "Laboratori ecopoètic" al CCCC (Vociferio, 2020); com a traductor al català per a editorials i festivals; com a guia turístic per a Fil-Per-Randa, l'ACIO, la UV i el festival Distrito 008; i com a gestor de xarxes i dissenyador gràfic en empreses privades.
Berna Blanch
.
Mercè Climent
.
Carles Enguix
Nascut a “El Canyamelar” (València), és poeta, escriptor de contes infantils i d’adults, i articles d’opinió, entre altres modalitats; alhora també és músic, cantant i compositor. Actua com a recitador de poesia i realitza en directe accions teatrals i dansa sobre idees i muntatges de creació pròpia.
Des de ben jove publica en diverses revistes i en edicions de llibres tant personals com així en edicions col.lectives de diversos autors.
Ha publicat uns quants CD de Pop-Rock-Blues-Soul d’estudi; així com CD d’edicions col.lectives. Actua en solitari ensems que també acompanyant-se de la seua banda “Carles Enguix i O3”. Ha estat guanyador del II Premi de música “Èxit”, de Catalunya Ràdio, TV3 i Canal 33.
www.carlesenguix.com
Maria Fullana
Naix a València el 1958; ha treballat com a professora i traductora; ha conreat la poesia (Cants mimètics, 1988; I escadussers, 1987; Blues, 1988; Ícara, 1990) i la narrativa curta (Contes feiners, 1990; Joc de dames, 1992; Bon viatge fa la cadernera, 1995); també ha participat en diverses obres col·lectives de poesia i contes. Amb l’obra Pensades s’estrenà en el gènere assagístic.
Roser Furió
Canet d’en Berenguer, 1953. És una dona compromesa amb la cultura. L’any 2013 va presentar a la Casa de Llano de Canet el poemari del poeta Pere Bessó Ephemera. Li agrada col·laborar en trobades literàries, festes de la poesia, presentacions i també participa amb poemes propis i poemaris col·lectius, com ara 99 Poemes per a Nadal de l’Editorial Neopàtria. L’any 2016 guanya el Premi de Poesia Xavier Casp de l’Ajuntament de Carlet amb el poemari Ulls de nit. L’any 2018 va guanyar el premi al millor poema en el concurs organitzat per l’Ajuntament de Quartell. Ha participat en el llibre Cançons laiques 2018, de la Societat Coral el Micalet, i ha recitat poemes d’altres autors i propis en els actes “A la llengua de València”. Ha participat en el llibre Relats a vora mar (2019) i Relats a vora mar II (2020) publicats per l’Editorial Neopàtria.
Jesús Giron Araque
.
Marc Granell
Va nàixer a València l’any 1953. Ha publicat una vintena de llibres de poemes adreçats tant a adults com a infants, que l’any 2017 reuní en el volum Poesia completa 1976-2016. Poemes seus han aparegut en diverses antologies i han estat traduïts a diferents idiomes (castellà, italià, francés, anglés, alemany, suec, portugués, gallec o euskera). Com a traductor ha publicat, entre d’altres, Nou poemes de Pianissimo, de Camillo Sbarbaro, El somriure de l’herba i altres poemes, de Josep Piera, i Ciudad susurrada al oído, de Vicent Andrés Estellés. Ha rebut diversos premis i distincions: Vicent Andrés Estellés (1976), Ausiàs March (1979), Premi dels Escriptors Valencians (1991, 1992 i 2016), Samaruc (2010), Joan Roís de Corella a la Trajectòria, de l’Ajuntament de Gandia (2017), i Plaça del Llibre a la Trajectòria (2017).
Manel Hurtado
Bonrepòs i Mirambell, 1971. Autor de dues novel·les, “Una vida llogada” (Ed. Sunya, 2012) i “Elegia vora mar” (Quorum llibres, 2018) i un poemari, “Conjectures, consideracions i altres reguinys” (Ed. Oblicuas, 2019). També publica trimestralment un recull de microrelats (“Vocabulari de guillats”) a la revista “Plaerdemavida”.
Josep Lleixà Fernández
.
Imma López Pavia
.
Imma Mànyez i Albert
.
Lluïsa March
.
Francesc Mompó
Nasqué a l’Olleria (la Vall d’Albaida). Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació. Professor de català de Batxiller.
Ha publicat crítica literària, poemes i narracions en diverses revistes i antologies. Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians per la difusió de la literatura catalana al País Valencià. Vocal de l’AELC pel País Valencià. Junt al poeta Ramon Guillem és el creador de les jornades Gastronomicoliteràries. Ha publicat en diversos mitjans de comunicació. Participa en actes civicoliteraris arreu dels Països Catalans.
Poesia: Viàtic marí, De la fusta a l’aigua, 55 maneres de mirar València, Suc de magrana, Atlàntic, Insectostomia, De res poètica, Llegint Celan, Versos oceànics; Novel·les: Els ulls del llac, L’ull de Zeus i Terra de déus. L’Elegit, Els greixets, Amable, Uendos, Camí d’amor, Els fantasmes del Lacrima Coeli, Somiant amb Aleixa, El vol de l’Esparver, Fronteres de vidre, Com ales d’àngel negre, Prosceni blau.
Josepa Montagut Mariner
Nascuda a Montcada de l’Horta el dia 17 de novembre de 1955. Va treballar a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, com a Cap d’Unitat de Gestió en la Secretaria del Centre, entre documents i matrícules d’estudiants. Aprovà en l’any 77 les oposicions d’administrativa en la Universitat de València, ara ja jubilada.
Però la inquietud per conéixer la seua llengua la va dur a estudiar Filologia Catalana en la Facultat de Filologia de la U.V. Últimament, la dèria d’escriure plena les seues il·lusions. Han hagut fets que l’han portat a la il·lusió de veure publicada la seua petita obra. Imbuir-se de la saviesa d’altres, d’admirar l’obra de mestres, companyes/companys l’ha fet donar prou impuls per a intentar fer de l’escriptura una pròpia realitat, una demostració d’amor a la llengua que sempre l’ha acompanyat.
Eusebi Morales
.
Ferran Navarro i Soriano
.
Vicent Penya
Rafelbunyol, l’Horta de València, 1961. És escriptor i tècnic lingüístic. Ha conreat diversos gèneres literaris: novel·la, narrativa curta, teatre, prosa assagística..., però és en el camp de la poesia on ha tingut més continuïtat i reconeixement dels lectors i de la crítica. Ha publicat deu poemaris: Retorn de res (1996), Desig de terra (1998), Sense un punt de record (1998), De la casa estant (1999), El joc (2002), El buit (2006), Homèrides (2009), Llibre de les enrònies (2011), Triadisses. Antologia poètica 1998-2012 (2014) i L’efímer i l’etern (2018). Ha estat guardonat amb diversos premis de literatura. Ha col·laborat amb articles d’opinió i crítica literària en diaris i revistes i ha estat fundador de la revista de literatura L’Aljamia i director de la col·lecció Llibres de L’Aljamia. Ha format part de la junta directiva de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Hermini Pérez i Edo
.
M. Carmen Sáez Lorente
Millares, actualment viu a Almussafes. Escriptora i animadora cultural. Ha sigut professora de teatre de l’Aula de Teatre a la Societat Coral El Micalet. Col·laboradora del diari El Punt Avui i Diari La Veu. Alguns dels llibres que ha publicat: Carla i el circ dels cacauets (1.999. Edicions 96); El malvat Pacuco (2.003. Baula-Edelvives); Unes espardenyes de Jaragua (2012); Un somriure per a Tandapata (Baula-edelvives. 2013); Misteri a la mansió Lumpini (Baula-Edelvives. 2014); Les gallinetes de dol (Edicions del sud 2017); El gegant de merengue (Edicions 96. 2019); Háblame como lluvia, Premi Astoria de teatre Vila de Xiva (2010); L’amant de la ciutat somniada (Publicacions de la Universitat de València. 2010); Cercant ocells d’aigua, Premi Ciutat de Torrent 2008 (Tabarca. 2009); Illa retrobada, Premi Ciutat de Puçol 2009 (Onada. 2010); La remor del vent (El Petit Editor. 2016); Les hores imprecises, 42è Premi Marià Manent de Poesia de Premià de Dalt (Cossetània Edicions. 2019).
Encarn Sant-Celoni i Verger
Tavernes de la Valldigna, 1959. Escriptora i traductora, ha publicat poemaris (Sénia de petits vicis; arran de pantomima; Dèria i fal·lera, i Sediments d'albaïna i maregassa); novel·les (Siamangorina; Al cor, la quimereta; Milonga de tardor, i Vestals de Roma); reculls de relats (Dotze contes i una nota necrològica, i Guarda't dels jocs del destí), i l’antologia: Eròtiques i despentinades, amb il·lustracions de Maria Montes. Lletra Lila de l’AELC 2016, ha versionat la Kalevala de Lönnrot, i ha traduït, entre d'altres, Els mil i un quarts d'hora, de Gueullette, del francés. També ha cotraduït, del danés, Digte-Poemes, de Tove Ditlevsen, amb Anne Marie Dinesen; de l'àrab, Perles de la nit, amb Margarida Castells, i de l’anglés, els 21 poemes d’amor d’Adrienne Rich, amb Isabel Robles. És coautora de dos manuals de llengua, manté el blog Quimeres i raons, i ha col·laborat en un fum de publicacions col·lectives.
Francesc Viadel
.